Sanansija su 6.8., 10. sunnuntai helluntaista

Armon tiellä

Tämän päivän evankeliumiteksti on varmasti vuoden lyhyin ja armottomimman kuuloinen. Jeesus sanoo, että vain harvat löytävät elämän tien. ”Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen.” Katkelma on osa vuorisaarnaa, jossa Jeesus antaa enemmänkin ohjeita elämää varten.

Mutta missä on armo? Eikö olisi mukava, jos Jumala olisi kuin antelias isäntä, jonka ovet on aina auki? Vuorisaarna tekee ehdottomuudessaan meille selväksi sen, että armoa ei saa halventaa. Halpa armo on kuin kevyt kermaviili, juoksevaa, eikä oikeastaan edes aja asiaa. Isälläni on ollut tapana sanoa, että jonkun asian voi saada maksutta, mutta mikään tässä maailmassa ei ole ilmaista. Sama on armon kanssa. Armo ei ole suinkaan ilmaista – siitä on maksettu kallis hinta. Jeesus kuoli, jotta meille avautuisi tie Jumalan luo. Mutta armo on meille maksutonta. Meidän ei tarvitse osoittaa olevamme sen arvoisia, meidän ei tarvitse vaihtaa sitä hyviin tekoihin tai menestykseen - uskossakin on meille ihan tarpeeksi tekemistä. Pelastuminen ei ole itsestäänselvyys, mutta armo annetaan sille, joka sitä pyytää.

Ida Vartiala
Klaukkalan alueen seurakuntapastori

Rationaalisuus ja usko -blogi

Kirkkoherra Ari Tuhkanen ja fyysikoksi koulutettu Pertti Eskelinen pohdiskelevat aihetta. Voit lukea ajatuksia tästä pdf-tiedostosta