Ristiäiset eli kastejuhla

Ristiäiset ovat sekä suuren ilon juhla sekä perheelle että seurakunnalle. Kristityksi tullaan kasteen kautta. Kristityksi kastettu on sekä paikallisseurakunnan että maailmanlaajuisen Kristuksen kirkon jäsen. Kaste perustuu Jeesuksen antamaan kastekäskyyn.

Kastepaikkana voi olla koti, kirkko tai jokin muu seurakunnan tila. Ristiäisten ajankohdasta, kastepaikasta ja papista voitte sopia olemalla yhteydessä seurakuntatoimistoon. Kastetilaisuuden järjestäminen seurakunnan tiloissa on maksutonta, astioiden ja pöytäliinojen käytöstä peritään pientä vuokraa. Seurakunnalta voi myös lainata kastemekon, jos sellaista ei ole.

Kastava pappi ottaa vanhempiin yhteyttä sopiakseen tapaamisesta. Yhteydenotto tapahtuu viimeistään sen viikon alussa, jolloin kastejuhlaa vietetään. Jos haluatte tavata papin aiemmin, voitte olla yhteydessä myös häneen päin. Yhteystiedot saatte seurakuntatoimistosta tai tältä sivustolta.

Kastetapaamisen päällimmäinen asia on, että kasteperhe ja pappi tulisivat hivenen tutummiksi. Sen lisäksi tapaamisen yhteydessä suunnitellaan yhdessä kastetoimituksen kulku ja täytetään lapsen rekisteröintilomake.

Kasteen yhteydessä seurakunta lahjoittaa kastetulle palavan kynttilän merkiksi siitä, että hän saa valonsa Jeesukselta, joka on maailman valo. Tilaisuuden päätteeksi jaetaan kaste- ja kummitodistukset.

Kastejuhlan jälkeen kastettua ja hänen perhettään sekä kummeja ja isovanhempia kutsutaan jumalanpalvelukseen, jolloin luetaan kastettujen nimet ja rukoillaan kastettujen puolesta.

YouTube-video

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kummius on luottamustehtävä. Vanhemmat valitsevat lapselleen kummeiksi tärkeät aikuiset. Jokainen löytää oman tapansa olla kummi. Kastetulla lapsella tulee olla vähintään yksi kirkkoon kuuluva kummi.

Kummien valinta ja tehtävät

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Lapsikaste on luterilaisessa kirkossa tavallisin tapa liittyä kirkon jäseneksi, mutta kasteelle voit tulla minkä ikäisenä tahansa. 

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä