Perheasioiden sovittelu 

Perheasiain sovittelu on tarkoitettu lapsiperheille, joissa vanhemmat ovat tehneet eropäätöksen ja tekevät erojärjestelyitä. Sovittelussa etsitään ratkaisuja lasten asioiden järjestämiseen eron jälkeen siten, että lapsilla on mahdollisuus voida hyvin. Sovittelulla pyritään estämään vanhempien erimielisyyksien kasvaminen jatkuviksi riidoiksi. Ulkopuolisina sovittelijoina toimivat perheneuvojat. He eivät tarjoa valmiita ratkaisuja vaan esittävät eri näkökulmia ja auttavat vanhempia itse löytämään heidän lapsilleen sopivat järjestelyt. 

Yleisimpiä käsiteltäviä asioita ovat ovat lasten asuminen ja tapaamiset, mutta sovittelussa voidaan käsitellä mitä tahansa lapsen elämän järjestämiseen liittyviä asioita, joista molemmat vanhemmat haluavat neuvotella ja sopia. Sovittelu on vapaaehtoista, maksutonta ja luottamuksellista. 

Vanhempien yhteisiä tapaamisia voi olla 1-3. Tarvittaessa sovittelu aloitetaan tapaamalla vanhemmat ensin erikseen. Perheasiain sovittelussa sovitut asiat voidaan myöhemmin vahvistaa lastenvalvojan luona. 

Lasten hyvinvointiin eron jälkeen vaikuttaa ratkaisevasti se, miten hyvin vanhempien välinen yhteistyö sujuu. Jos omat yritykset keskustella kääntyvät herkästi riidaksi eikä erimielisyyksistä päästä eteenpäin, kannattaa hakea ulkopuolista tukea ja apua. Perheasiain sovitteluun voi ilmoittautua ottamalla yhteyttä perheneuvontaan puh. 050 5946 452 (ma ja ti klo 11-12, muina aikoina jätä soittopyyntö). 

Perheasioiden sovittelu on avioliittolain (AL 5, 20-23a §) mukaista toimintaa. Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota palvelua asukkailleen. Kirkon perheneuvonta tukee kuntia tässä tehtävässä.